Friday, March 28, 2014

Keseb saldırısı ve sonrasında neler yaşandı?

Suriye’deki savaş dördüncü yılınan girerken, son olarak stratejik öneme sahip Yabrud’u alarak Kalamun Savaşı’nda önemli bir zafer kazanan Suriye yönetiminin güneydeki Başkent Şam ve çevresinde eli güçlendi. Ancak bu kez AKP hükümetinin desteklediği cihatçı çeteler Türkiye topraklarından Keseb’e girdi. Alevi ve Ermeni nüfusun yoğunlukta olduğu Keseb’e saldıran çetelerin asıl hedefi Lazkiye 
13 Mart: Türkiye Dışişlerinde savaş planları
Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nda 13 Mart‘ta Ahmet Davutoğlu, Yaşar Güler, Hakan Fidan ve Feridun Sinirlioğlu’nun katılımıyla yapılan gizli toplantıda Suriye’ye yönelik bir askeri müdahaleye gerekçe yaratmak için MİT’in Suriye’deki cihatçı çeteleri kullanarak sınır bölgesinde çatışma ortamı yaratması üzerine planlar tartışıldı. Bu toplantı iki hafta sonra sızdırılan ses kayıtlarıyla ifşa edildi.
21 Mart: Cihatçılar Keseb’e saldırdı
El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra, Ensar uş-Şam, Şam İslami Hareketi, İslami Cephe ve Bayır Bucak Türkmen Tugayı adlı cihatçı çeteler, 21 Mart Cuma günü sabah saatlerinde Türkiye’nin Yayladağı Sınır Kapısı’ndan ellerini kollarını sallayarak geçip Keseb Sınır Kapısı’nı ele geçirdiler.
capul-keseb
“Ermeni-Alevi kasabasına saldıran cihatçılar Türkiye’den Suriye’ye geçerken” (videoyu izlemek için resmin üzerine tıklayınız!)
23 Mart: Türkiye bir Suriye uçağını vurdu
Suriye savaş uçakları Keseb bölgesindeki silahlı muhalif gruplara yönelik hava saldırısı başlattı. 23 Mart’ta Suriye ordusuna ait MIG-23 savaş uçağı Keseb üzerindeyken TSK’ya ait F-16′lar tarafından füzeyle vurularak düşürüldü. TSK, Türkiye hava sahasının ihlal edildiğini belirterek şu açıklamada bulundu:
Hatay/Yayladağı’na bağlı Çamlı Tepe Hudut Karakolu bölgesinde Türk hava sahasına girerek yaklaşık bir kilometre kadar hava sahamızı ihlal etmiş, daha sonra batıya doğru yönelerek 1,5 kilometre kadar hava sahamızda uçmaya devam etmiştir. Bu esnada bölgede hava devriye görevinde (havada hazır) bulunan iki adet F-16 uçağımızdan birisi, angajman kuralları gereğince saat 13.14’de Suriye uçağına füze atmış ve isabet alan Suriye uçağı hududun 1200 metre güneyinde ve Suriye topraklarında yer alan Kesep bölgesine düşmüştür. Uçağın Kesep bölgesine düşüşü, bölgede bulunan hudut birliklerimiz tarafından gözlemlenmiştir.
Suriye savaş uçağı düşürüldüğü sırada Habertürk TV canlı yayındaydı:
haberturk-canlı
Habertürk, Yayladağı’nda canlı yayındayken düşürülen Suriye savaş uçağı (videoyu izlemek için resmin üzerine tıklayınız!)
Suriye’den Erdoğan’a “teröre destek” suçlaması
Suriye yönetimi, Keseb bölgesindeki cihatçı çetelere yönelik operasyonda olan savaş uçaklarının ‘kendi topraklarında’ saldırıya uğradığını ve bu gelişmenin ‘teröristlere’ yaradığını vurguladı, Erdoğan hükümetini ‘teröre aleni destekle’ suçladı.
Suriyeli pilot: Sınırı ihlal etmedim
Suriye savaş uçağının düşürülmesinin ardından, uçaktan paraşütle atlayarak kurtulan Suriyeli pilot, Suriye Devlet Televizyonu’na “sınırı ihlal etmedim” dedi. Pilotun açıklamalarına yer veren Suriye Arap Haber Ajansı haberinde şu ifadeler kullanıldı:
Pilot, Keseb Bölgesinde Suriye topraklarında ve Türkiye sınırlarından 7 km hatta daha fazla uzaklıkta silahlı terör çetelerini kovaladığı sırada kendisine verilen görevi tamamlaması ardından dönüşü sırasında uçağının Türk bir uçak tarafından bir füzeyle hedef alındığını söyledi
pilot-suriye
Düşürülen uçağın pilotunun Suriye Devlet Televizyonu’na yaptığı açıklama (video)
Lazkiye kuzey kırsalında cihatçı çeteler ile Suriye ordusu arasında yaşanan çatışmalarda Beşar Esad’ın kuzeni, Lazkiye Ulusal Savunma Güçleri komutanı Hilal el Esad yaşamını yitirdi.
hilal-esad
Hilal Esad için Suriye’nin Kardaha kasabasında düzenlenen cenaze töreni
24 Mart: Yaralı cihatçılar Türkiye’ye taşınıyor
Suriye ordusu ve Halk Savunma Birlikleri’nin Lazkiye’nin kuzey kırsalında cihatçı çetelere karşı başlattıkları operasyonda yaralanan cihatçılar, Yayladağı sınırında bekleyen sivil araçlar ve ambulanslarla Yayladağı ve Antakya’daki hastanelere taşındı.
yayladagi-cihatci
Yaralanan cihatçılar Yayladağı ve Antakya’daki hastanelerde tedavi görüyor
25 Mart: Antakya’da protestolar
25 Mart’ta, Keseb bölgesinde yaralanan cihatçıların Yayladağı’ndan ambulanslarla taşınarak Harbiye beldesi üzerinden Antakya Devlet Hastanesi’ne götürülmesi Arap Alevi vatandaşların yoğun olduğu Harbiye beldesi halkını çileden çıkardı. Halk, Yayladağı-Antakya yolunu kapatarak eylem yaptı.
harbiye-eylem
Harbiye halkı ‘savaşa hayır’ dövizleriyle yürüdü
Ermeni-Alevi vatandaşların yoğunlukta olduğu Keseb kasabasını kuşatma altına alan çetelerin, 25 Mart’ta Samra sahil köyünü ele geçirdikleri iddia edildi.
samra-cete
Samra Köyü sahilinde olduklarını iddia eden cihatçılar (video)
Bölgeye saldıran cihatçı çeteler arasında Ensar uş-Şam, El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra Cephesi, İslami Cephe, Bayırbucak Türkmen Tugayı isimli örgütler bulunuyor.
turkmen-cete
“Bayırbucak Türkmen Tugayı”na yakın Facebook hesabında yayımlanan tugaya ait fotoğraf
26 Mart: Cihatçılar stratejik tepeyi ele geçirdi
Keseb Sınır Kapısı’nı ele geçiren muhalifler, 25 Mart’ta bölgeye hakim stratejik öneme sahip Kırkbeş tepesine (Burç Hamsevi Erbain) saldırı başlattı, 26 Mart’ta tepeyi ele geçirdiklerini YouTube hesaplarından açıklandı. Suriye ordusu ise bölgeye yönelik hava saldırısı başlattı. Bayırbucak Türkmen Tugayı birliklerinden Hazreti Mustafa Bölüğü Komutanı Abu Reşat Abdullah’ın da Kırkbeş tepesine yapılan saldırıda öldürüldüğü açıklandı.
Saldırı sonrası Kırkbeş tepesi (Burç Hamsevi Erbain)
Bölgeye saldıran El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra Cephesi’nde çok sayıda Çeçen cihatçı da yer alıyor.
cecen-cihatci
Kırkbeş tepesi (Burç Hamsevi Erbain) saldırısında yer alan Çeçen cihatçılar (video)
Ermeniler ve Aleviler hedefte
Daha önce Ağustos 2013′te ‘Müminlerin Annesi Hz. Ayşe’ isimli operasyon ile Lazkiye’nin kuzey kırsalında bulunan Alevi köylerine saldıran çeteler buralarda katliam gerçekleştirmişlerdi. Cihatçı çeteler, 21 Mart sabahı başlattıkları ve ‘El Enfal’ adını verdikleri operasyon ile Ermeni ve Alevi halkı hedef almaktan geri durmuyor.
“Bayırbucak Türkmen Tugayı”na yakın Facebook sayfasında, ‘Lazkiye’deki Ermeni cemaati; özel ayınlar düzenleyerek ”Keseb’in bir an önce Esat çeteleri tarafından alınması için dualar ediyorlar” şeklinde paylaşımlar yaparak Ermeni halkını hedef gösteriyor.
cihatci-keseb
“Bayırbucak Türkmen Tugayı”na yakın Facebook hesabında Keseb’teki Ermeni halkı hedef gösterildi
Ermeni ev, işyeri ve kiliseleri yağmalandı
asbarez.com isimli haber sitesinin ‘Ermeni Devrim Federasyonu’ (ARF) verilerine dayandırdığı haberinde, Keseb kasabında Ermeni halkına ait ev, işyeri ve kiliselerin cihatçı çeteler tarafından yağmalandığı belirtildi.
Keseb kasabasında yanan  binalar
Keseb kasabasında yanan binalar
Es-Sefir gazetesinden Abdullah Süleyman Ali, 27 Mart tarihli yazısında El Nusra Cephesi militanlarının Keseb kasabasındaki bir kiliseye saldırdığını ve haçların söküldüğünü belirtti. Yazıda belirtilenler, ‘Mısırlı Ebu Katada’ isimli cihatçının Twitter hesabında yayımladığı kilise içindeki fotoğraf ile teyit edildi.
ebu katada-kilise
Keseb’te cihatçıların yağmaladığı Ermeni Kilisesi (@qatadah_athary /Twitter)
keseb-kilise
Cihatçılar, Keseb’teki kiliselerin “güvenliğini sağlıyoruz” diyerek video yayınlıyorlar. Ancak videoda kilisedeki haçın indirilmiş olduğu görülüyor
26 Mart: Ermenistan heyeti Suriye’ye gitti
Keseb kasabasında Ermeni halkına yönelik saldırıları kınayan Ermenistan, 26 Mart’ta Milletvekik Samvel Farmanyan başkanlığında bir Ermenistan Parlamentosu heyetini Suriye’ye gönderdi.  Suriye Arap Haber Ajansı’nın haberinde, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile görüşen heyetin Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan’ın mesajını aktardığı ve mesajda ” Terör gruplarının, Türkiye’nin desteği ile Lazkiye kırsalının Keseb Bölgesine saldırılarını kınadığı” belirtildi.
esad-heyet
Esad ile görüşen Ermenistan heyeti (Fotoğraf: SANA)
Çatışmalara Türkiyeli cihatçılar da katılıyor
“Bayırbucak Türkmen Tugayı”na yakın Facebook sayfasında, Türkmen çetelerine desteğe giden Türk vatandaşlarının da Keseb saldırısı sırasında Suriye ordusu ile yaşanan çatışmalarda öldürüldüğü belirtildi.
giresun-cihatci
27 Mart: AKP’nin savaş planları ortaya çıktı
27 Mart’ta Dışişleri, MİT, Genelkurmay 2. Başkanı arasındaki Suriye görüşmesinin ses kaydı yayımlandı ve söz konusu ses kaydında, Suriye’deki gruplara 2 bin TIR malzeme gönderdiklerini belirten MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Suriye’ye askeri müdahale gerekçesi yaratmak için MİT’in birilerini Suriye’ye gönderip Türkiye tarafına füze attırabileceğinden söz ediyor.
tape-2
Ses kaydında bulunan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın “Suriye itirafları”ndan biri
Türkiye sınırından içeri top mermileri düşmeye başladı
Aynı gün Antakya-Yayladağı yoluna 17.40 sularında havan mermisi düştü. TSK, top mermisinin Suriye tarafından geldiği ve  Türkiye’den Suriye’ye topçu birlikleri tarafından top atışı yapılarak karşılık verildiğini açıkladı.
yayladag-top1
Yayladağı-Antakya yolu
28 Mart: Suriye BM’de girişimlere başladı 
Suriye Arap Haber Ajansı’nın haberinde, Birleşmiş Miller Daimi temsilcisi Beşşar el Caferi’nin  ”Türkiye ordusunun Lazkiye kırsalının kuzeyinde silahlı terör gruplarının eylemlerine askeri örtü sağladığı” suçlamasıyla BM Genel Sekreteri Yardımcısı ve üst düzey yetkililerle bir dizi temasta bulunduğunu açıkladı.
bessar-caferi
Suriye’nin Birleşmiş Miller Daimi temsilcisi Beşşar el Caferi
Suriye Arap Haber Ajansı’nın haberine göre, Suriye ordusu Lazkiye’nin kuzey kırsalında  Beyt Ablak, el Kantara ve Cebel Küz bölgelerinde operasyonlarını sıklaştırdığı, Nisr Dağının doğusu ve Nebii el Mur civarında bulunan silahlı muhaliflere yönelik yoğun top ateşinin olduğunu açıkladı. Ayrıca stratejik öneme sahip  Kırkbeş tepesini (Burç Hamsevi Erbain)  geri almak isteyen Suriye ordusu ile cihatçı çeteler arasında bölgede yoğun çatışmaların yaşandığı belirtildi.
Sendika.Org