Thursday, May 9, 2013

Savaştan beslenen 10 şirket !




Dünyada, bir çok insanın hayatını kaybettiği ve ardında binlerce gözü yaşlı insanın kaldığı savaş ortamından faydalanarak, kar yapan şirketlerde bulunuyor.
 2011 yılında dünya çapında savaştan kar sağlayan 100 şirketin toplam olarak askeri malzeme ve silah satışından 410 milyar kar yaptığı belirtiliyor. Listenin başında bulunan 10 şirket ise, yaşanan savaş ortamının sayesinde 208 milyar dolar kazanç elde etti.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, askeri malzeme ve silah satışından kar eden şirketlerin başında ABD’li şirketler geliyor.
SIPRI raporuna göre bunun en büyük nedeni ise ABD’nin askeriyeye ayırdığı yüksek meblalı bütçe. Amerika’nın savunmaya ayırdığı bütçe miktarının 2000 yılında yaklaşık olarak 300 milyar dolar, 2011 yılında ise 700 milyar doların üzerinde olduğu belirtiliyor. Enstitü tarafından yayınlanan listenin ilk 10’u arasında kalan şirketler arasında dikkat çeken bir isim Finmeccanica. Bu isim HOllanda’da Fyra trenleri ile anılmaya başladı. Mali sıkıntı içinde olduğu belirtilen İtalyan firması, sorunu trenlerin de sahibi.
İşte enstütü tarafından ahazırlanan listenin ilk 10’u
Şirket adı
İşletme alanı
Bulunduğu yer
Lockheed Martin
Uçak Üreticisi
ABD
Boeing
Havacılık ve Uzay Şirketi
ABD
BAE Systems
Savunma, güvenlik ve havacılık
İngiltere
General Dynamics
Savunma Konglomera
ABD
Raytheon
Savunma ve teknoloji şirketi
ABD
Northrop Grumman
Gemi Yapımcısı
ABD
EADS
Havacılık, uzay ve savunma konsorsiyumu
ABD
Finmeccanica
Havacılık Grubu
İtalya
L-3 Communications
İstihbarat, gözetleme ve keşif şirketi
ABD
United Technologies
Sanayi konsorsiyumu
ABD