Sunday, September 16, 2012

Hrant Dink ödülü İsmail Beşikçi'ye verildi





page hrant-dink-odulu-ismail-besikci39ye
Hrant Dink Vakfı, her yıl Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in doğum günü olan 15 Eylül tarihinde verilen Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nü bu yıl sosyolog-yazar İsmail Beşikçi'ye ve Rusya'dan Uluslararası “Memorial” Topluluğu'na verildi.
4. Uluslararası Hrant Dink Ödül töreni Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleşti.
Majak Toşikyan tarafından Hrant Dink için bestelenen oratoryonun ilk defa seyirciyle buluştuğu geceye orkestraya Surp Lusavoriç Korosu, Kevork Tavityan, Aylin Ateş ve Petro eşlik etti. Sunuculuğunu Mert Fırat’ın üstlendiği ödül töreninin jürisi ise Ahmet Altan, Tim Garton Ash, Emma Bonino, Lydia Cacho, Rakel Dink, Costa Gavras, Nilüfer Göle, Alexander Iskendaryan ve Etyen Mahçupyan tarafından oluşmuştu.
Hrant Dink Vakfı tarafından yapılan açıklama;
hrant-dink-vakfi-logo
Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün dördüncüsü, 15 Eylül Cumartesi akşamı, İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilen törenle verildi. Ödülü Türkiye’den İsmail Beşikçi, Rusya’dan Uluslararası “Memorial” Topluluğu adına Memorial İnsan Hakları Merkezi Direktörü Alexander Cherkasov aldı.
Gecenin açılışını Zuhal Olcay yaptı. Mert Fırat’ın sunuculuğunu yaptığı törende, açılış konuşmasını, ödül komitesi adına, komite başkanı Ali Bayramoğlu yaptı. 58. doğum gününde, Hrant Dink’in adının ve ödüllerinin, bir kez daha, ayrımcılık ve şiddetten arınmış, özgür, adil ve temiz bir dünya için çalışan, risk alan, ezber bozan kişilerle buluştuğunu dile getiren Bayramoğlu, ödülün kurumsallaşması konusunda özel olarak çalışıldığına ve ödül sahiplerinin açık adaylık süreci ve uluslararası jürinin 2 turlu oylaması sonucunda belirlendiğine dikkat çekti.
Açılış konuşmalarının ardından, Majak Toşikyan (Cenk Taşkan) tarafından Hrant Dink için bestelenen, sözleri Bercuhi Berberyan’a ait 1 saatlik oratoryodan 4 bölüm ilk defa seyirciyle buluştu. Koro ve orkestra şefliğini Hagop Mamigonyan’ın üstlendiği oratoryoyu Lusavoriç Korosu, Kevork Tavityan, Aylin Ateş ve Petro seslendirdi.
Ödüllere geçilmeden önce “Işıklar” adı altında, dünyanın dört bir yanında ve Türkiye’de, attıkları önemli adımlarla geleceğe dair umudu çoğaltan kişi ve kurumların selamlandığı bir video gösterildi. “Işıklar” arasında Batı Şeria’daki “Bil'in” adlı Filistin köyünün direnişi, Romanların hakları için çalışan Macaristan’daki Romedia Vakfı, İngiltere’de ırkçılıkla mücadele eden NEFRET DEĞİL ÜMİT inisiyatifi, Ermenistan’daki LGBTT haklarını savunan “Pink Armenia”, şiddet mağduru çocuklarla çalışan Bosna Hersek'ten Masa Mirkovic, insan hakları ticaretiyle mücadele eden Mumbai’den Triveni Acharya, göçmen çocukların topluma entegrasyonu için çalışan Lübnanlı Amerikalı Mark Kabban, sağlık projeleri geliştiren Amerika’dan Dr. Benjamin LaBrot ve Uganda’dan James Kityo ile, Türkiye’den Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi, Bianet’in “Bu benim kararım” kampanyası, LGBTT Aileleri İstanbul Grubu, Yalnız Değilsin Van Kampanyası ve Türkiye’deki “Dışarıda Deli Dalgalar” inisiyatifi anıldı.
Gecenin sonunda, ödül sahipleri, Ümit Kıvanç’ın hazırladığı filmler eşliğinde açıklandı. Türkiye’den 2012 Uluslararası Hrant Dink Ödülü sahibi İsmail Beşikçi’ye ödülünü, jüri üyeleri Rakel Dink ve Etyen Mahçupyan verdi. Beşikçi, Kürt sorununun toplumsal ve siyasi çözümü için kafa yorduğu, yaşamının uzunca bir bölümünü tehdit altında geçirmesine rağmen, sözünü sakınmadığı, toplumun sorunlarıyla yüzleşmesi için araştırmalar yaptığı, mücadele ettiği ve toplumu dönüştürdüğü için ödüle değer görüldü. Beşikçi, Yakındoğu üzerine yaptığı konuşmasında, Yakındoğu’daki halkların yaşadıkları sorunların “devlet yöneticilerinin “özür”leriyle halledilecek sorunlar olmadığını” belirtti ve sorunun çözümüne yönelik “Yakındoğu’daki bütünselliği kavrayan tarihsel ve toplumsal araştırmalar önemli olmalıdır. Tarihsel ve toplumsal bilinç ancak böyle gelişir. Bu bilinç geliştikçe hem halklar, uluslar, hem de halk veya ulus içindeki farklı kesimler birbirlerini daha iyi anlamaya, birbirlerine bilinçli bir şekilde zarar vermemeye çalışırlar.” dedi.
2012 Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nun diğer kazananı “Memorial” Topluluğu adına ise ödülü Memorial İnsan Hakları Merkezi Direktörü Alexander Cherkasov aldı. “Memorial” topluluğu kurulduğu 1990’lardan beri tarihle yüzleşme konusunda çalışıyor. Özellikle Stalin dönemi uygulamalarıyla ilgili sistematik arşivleme çalışmaları, tarihteki insan hakları ihlallerini ortaya çıkarmak konusundaki katkılarından dolayı ödüle değer görüldü. Memorial, toplumun sadece geçmişteki değil hâlâ devam eden insan hakları ihlalleriyle de yüzleşmesini sağlıyor. Silahlı çatışma noktalarındaki ihlallere dikkat çekiyor, kamuoyunu bilgilendiriyorlar. Göçmen ve mülteci hakları için çalışıyor, göçmen bürolarının devletin değil mültecilerin haklarını savunur hale gelmesi için mücadele ediyorlar. "Tarihimiz, devletin tarihi değil insanların tarihidir ve genellikle insan haklarının ihlali tarihidir. Bu yüzden, tarih üzerine çalıştığımız zaman insan haklarını öğreniyoruz. Böylece, günümüzde daha az insan hakları ihlali olacaktır..." diyorlar. Topluluk, idealleri uğrunda mücadele edenlere cesaret veriyor ve insan haklarını savunurken risk alıyor. Tarihe olan bakış açılarıyla herkese ilham veriyor.
Ödülün bu yılki jürisinde Ahmet Altan, Tim Garton Ash, Emma Bonino, Lydia Cacho, Rakel Dink, Costa Gavras, Nilüfer Göle, Alexander Iskandaryan ve Etyen Mahçupyan bulunuyor.
Önceki yıllarda Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nü kazananlar, Alper Görmüş, Amira Hass, Türkiye Vicdani Ret Hareketi, Baltasar Garzón, Ahmet Altan ve Lydia Cacho.
Ödül töreni, www.hrantdink.org ve www.hrantdinkodulu.org adreslerinden naklen yayınlandı. Geceye dair tüm detaylar, törenle eş zamanlı olarak vakfın ve ödülün Facebook ve Twitter hesaplarında 3 dilde (Türkçe, İngilizce ve Ermenice) yer aldı.

Röportaj ve iletişim için:

Çiğdem Mater cigdemmater@gmail.com 0532 291 1211
Hrant Dink Vakfı Tel: + 90 212 240 33 61 – 62
Halaskargazi Cad. Sebat Apt. No 74/1 Faks: + 90 212 240 33 94
Osmanbey – Şişli e-mail: s.tekir@hrantdink.org" rel="nofollow" target="_blank"> odul@hrantdink.org
34371 İstanbul www.hrantdinkodulu.org
besiki-hrant-dink-odulu
Beşikçi'ye ödülünü Rakel Dink takdim etti. (Gelawej)