Saturday, April 21, 2012

Tony Briffa


Tony Briffa: Dünya’nın İlk Açık İnterseks Valisi

“Gerçek doğamı kabul etme konusunda çok rahatım. Kadın veya erkek değilim, ama ikisi birdenim. Kadın olarak yaşadığım yıllara, verdiği iç görü ve deneyim yüzünden şükrediyorum. Hala “Antoinette”im ve (‘Anthony’ veya ‘Tony’) erkek yanımla birleştim ve kabul ettim. Bütün olduğumu hissediyorum. Tony olarak yaşamaya devam edeceğim ama şu an hayatımın farklı olduğumu kutlayabileceğim bir noktasındayım.”
 Doğumunda, Tony Briffa’nın doktoru onun cinsiyetini belirleyemedi. Genetik testlerde erkek olduğu belirlenmesine rağmen erbezlerinin östrojen salgıladığı İnkomplent Testiküler Feminizasyon olarak bilinen çok nadir bir duruma sahipti. Doktorlarının tavsiyesine göre anne ve babası ona Antoinette ismi vererek bir kız olarak yetiştirdi, odasını pembeye boyadılar, Noel’de oynaması için bebekler verdiler ve okula giderken fırfırlı elbiseler giydirdiler.
 Ameliyat ve hormon tedavisi için yaptıkları sık hastane ziyaretleri kendini bir ucubeymiş gibi hissettiriyordu. Yedi yaşındayken ebeveynleri onu hadım ettirmişlerdi ve ergenlik öncesi bir genç olarak doktorlarına bir erkek olarak hissettiğini söylemesine rağmen bu dikkate alınmamış ve dişi hormon tedavisini devam ettirmişlerdi. Ergenliğe girerken bir şey depresyona girmesine neden olmuş ve intihar düşünceleriyle doldurmuştu.
 Yetişkin olduğunda, Briffa ilk erkek arkadaşıyla evlendi ama bu evlilik uzun sürmedi. Çünkü Briffa bir kadın olarak yetiştirilmişti ve kadınlara ilgi duyuyordu, lezbiyen olabileceğini düşünüyordu fakat tamamen dişi olmayan bedeni bu kimlik içinde de iyi hissetmesini sağlamıyordu.
 Sonunda biri 15 yaşında bir kız, diğeri 13 yaşında bir oğlan çocuğunun tam zamanlı koruyucu ailesi oldu ve Avustralya siyasetine girmeye karar verdi. 2000 yılındaki Federal seçimi ve 2002’deki genel seçimi kaybetmesine rağmen Victoria, Hobson Körfezi’nin valisi olarak seçildi. Kendisi dünyanın ilk açık interseks valisi oldu.
 Briffa şehri için şevk ve onurla hizmet etmek için sabırsızlandığını söylerken, Ulusal LGBTI Sağlık Birliği yönetim kurulu üyesi Gina Wilson: “Tony, zamansız müdahalelerden acı çeken ve çok sonraları farklı kimliğini kabul eden tüm bir interseks kuşağı için ilham ve rol modeli oldu.”
 “Tony’nin seçimleri kazanmış olmasının interseks farklılıkları üzerine olan tabuları bir nebze kıracağı ümidini paylaşıyoruz. Tony’nin, interseks bireyler için, birçok interseks çocuğu dağıtan yıkıcı ve gereksiz tıbbi tedavinin üstesinden nasıl gelebileceğini ve herkes için nasıl kültürel farklılık ve insan hakları şampiyonu olmaya devam edebileceğini gösteren mükemmel bir örnek” olduğunu söyledi.
 Briffa için erkek olarak yaşadığı hayatı hiç de kolay değildi. Testosteron tedavisi sonucu oluşan enfeksiyonlar yüzünden devamlı hastaneye yatmak zorunda kalıyordu. 1(Ç.N.) Heteroseksüel bir erkek olarak cinsel yönden fonksiyonel olamadığı için heteroseksüel kadınlarla ilişki kurmaktan tamamen kaçınıyordu, bunun yerine çocukları ve cemaati üzerine odaklanmıştı.

Web sitesinde şöyle yazmış:

“Gerçek doğamı kabul etme konusunda çok rahatım. Kadın veya erkek değilim, ama ikisi birdenim. Kadın olarak yaşadığım yıllara, verdiği iç görü ve deneyim yüzünden şükrediyorum. Hala “Antoinette”im ve (‘Anthony’ veya ‘Tony’) erkek yanımla birleştim ve kabul ettim. Bütün olduğumu hissediyorum. Tony olarak yaşamaya devam edeceğim ama şu an hayatımın farklı olduğumu kutlayabileceğim bir noktasındayım.”
 Cemaatinde Briffa çalışkanlığıyla, mizah anlayışı olan dirençli bir pragmatist olmasıyla, farklılık ve çevre konularına yakınlığıyla kendini gösteriyor. 113.000 kişiden bir kişi onun interseks durumuna sahip olsa da, yıllarca istismar edilmiş veya cinsiyeti hakkında kafası karışık olan, kendi bedeni içinde rahatsız hissetmiş herkes için cesaret verici bir hikaye sunuyor.
 1 Ç.N. Bu Tony Briffa ile ilgili münferit bir durum olabilir ya da haberde yanlış bilgi verilmiş olabilir. Testosteron kullanımı sonucu enfeksiyon oluşması herkes tarafından yaşanılan bir şey değil.
ALINTI